corporate offices

The regional head office for a major bank in an office park required a number adaptions in the corporate approach to the disposition of functions and the relationship to site conditions. The site has uninterrupted views over the city and coastline. The western entrance foyer is provided with a large floating roof raised on steel tree form columns. This structure provides an umbrella structure to the entrance and acts as a shading device as well as an overarching element between the two wings of the building. Alternating between face brick and painted surfaces. emphasises the horizontality of the overall composition.

corporate offices

As the entrance building to the office park, the architectural application should reflect the ethos of the overall park environment. A light, floating umbrella roof structure, appropriate to the sub-tropical climate of central Durban, was the idiom around which this design was based. The solidity of the portion of the building needing privacy, is a blend of a brick structure juxtaposed with glazing elements, separating the roof element from the enclosing walls. Enhancing the lightness of the floating roof is exagerated by raising the ends of the roof, supported on independent structural elements.

corporate offices

The building provides an urban landmark reflective of its status as the seat of the regional goverment. The tower consisted of 18 office floor plates, with the lower levels accomodating building services and ground level main entrance, also housing an auditorium and cafeteria. Above the typical floor levels are two smaller service floors and helipad at roof level. The triangular floor plate is imposed by site constraints. The building envelope consists of glazed spandrel panels with silver colored aero-foil sun louvres, suspended between expressed columns.

corporate offices

The design of the offices relies on upon environmental controls traditional in the region, incorporating screens and thermal flue systems. The application of an external envelope, which consists of a traditional double glazed façade integrated with a double glazed external screen set outside the office line and away from the building envelope. The glazed screen encapsulates automated perforated metal, vertical louvres, which track the sun movements throughout the day and through all seasons of the year. These screens provide external shading on critical facades. A resultant stack effect is created and thereby dissipating accumulated heat on the building envelope.

corporate offices

A double storey office development with two levels of professional offices, situated on a steep site with a office park. Direct access at street level is via a series of short ramps to a central circulation and service note under a seperating flat concrete roof. The twin curved roof structures utilise exposed tubular steel trusses, with integrated ducted air conditioning and lighting systems. A sense of interior lightness and the creation of light floating roofs supported on cantilevered steel brackets.

corporate offices

A low rise building for a banking institution and a tower block for commercial offices The location of the lift core on the periphery of the typical floor plate, provides a flexible floor plate and dramatic views from the glazed lifts of the surrounding cityscape. The elevational treatment differentiated the plinth building from the tower block. Masonry shading devices were applied to the plinth building with the tower block utilized double skin glazing incorporating energy glass and automated sun louvres between external glass skins.

corporate offices

The concept of umbrella roof structures deals with climatic conditions in hot humid environments. The centre consisted of conference and training rooms, together with catering facilities and sports amenities. The centre also houses the banks off site computer facility. The design provides a central parasol roof over the main meeting spaces. These facilities are surrounded by the facilities for support services of computer, catering and recreational spaces. The complex is designed on low energy principles and strategies. These include the orientation of the building, solar screening, day lighting, natural ventilation, wall insulation and roof applications.

corporate offices

A competition entry’s design objective was to address concerns for the environment, by the development of an energy efficient building appropriate to local climatic conditions. The design maximises natural daylight and ventilation, to minimise solar heat gain. The design uses an energy and space efficient rectangular plan form, optimising orientation and prevailing wind direction, to naturally ventilate the building by using the stack effect of the combined presure zones. Application of north orientation of a solar screen and adjacent atrium. The design integrates solidness and transparency, with balanced openings, screens and materials echoing tranditional Bahrainian architecture.

corporate offices

A competition entry’s design objective was to address concerns for the environment, by the development of an energy efficient building appropriate to local climatic conditions. The concept of umbrella roof structures deals with climatic conditions in hot humid environments. The centre consisted of visitor and education centre, together with canteen and office facilities for the various branches of the sugar industry. The complex is designed on low energy principles and strategies. These include the orientation of the building, solar screening, day lighting, natural ventilation, wall insulation and roof applications.