education

The renovation of an existing rural primary school The roof element was in need of total replacement whilst the walls to the classrooms were retained. Additional facilities for administration and toilets were to be intergrated. The design of an umbrella structure over the sloping and stepped floor levels of the existing building allowed for a single mono-pitch roof, covering both the new additions with a steel post and beam system. The design solution provided for catchment of rainwater, used in the toilet systems and the food garden. These are sustainability elements, whilst the use of primary colours provides a freshness and sense of renewal for the community.

education

The need to accommodate 10,000 students on campus, adjacent to the existing academic campus was an opportunity to investigate a mix of accommodation models, which address sustainability of students living together in groups of self catering units. This model of group dynamics is to ensure that self-management is inculcated in student “family “groups. The “Student Village” concept is being offered to the University as a Design / Build / Operate package, together with the commercial opportunities which enhances the viability of the development, but also provides a mix of uses within the “Village” concept

education

The entrance portal to the campus addressed a number of design challenges. These include integration a dignified and imposing entrance portal, as the main entrance to the university, with controlled pedestrian access points for students at peak times, as well as vehicular access control. The aluminum panels set on a 6metre high curved steel structures provides a billboard incorporating the name of the institution. This provided an opportunity to make a statement about the institution, with the illuminated and digital information board, epitomizing the ethos and technical nature of the University.

education

The building addressed integrated passive environmental considerations through orientation, building form and organization. The facades were developed to be responsive by maximizing daylight, optimize natural ventilation in order to control of solar gain and loss. These elements integrated shaded window openings, incorporating light shelves and automated high level glass louvres. Internal heat generation is absorbed by the deep concrete soffits and dissipated by night flushing. The provision of a “green roof” insulates the building from external solar radiation. The automated control system ensures an active system over the full diurnal period. Energy savings of 50% - 60% is achieved.

education

The accommodation of administration facilities with a new Council Chamber and executive offices is located adjacent to the main entrance to the campus. The campus design provides processional entrance to the main campus building. The building form consists of a heavy rusticated base with punctuated fenestration, whilst the top floor, accommodating the council chamber has a continuous window band set below the projecting concrete roof eaves. The windows are protected from the west sun by vertical metal louvres. The balance of the building

education

The “Teaching Wall” along the east side of the campus is extended with the North West Lecture wing providing flexible teaching spaces with the introduction of flat floor venues and movable walls. Automated blinds are integrated in the double glazed window units, providing the required “black out” facilities. Lecture facilities are provided over 2 levels, with the top floor providing staff offices. All levels are connected by a concrete pedestrian ramp.

education

The hall is a response to growing student and as an adjunct to the University’s community outreach program. The hall accommodates academic functions, examination venue, sporting codes as well as social and community functions. The flat floor provides the flexible functional requirements. Raking tiered platforms at first floor level provides spectator seating. The hall / foyer space has retractable rear walls, integrating spatially the large glazed southern façade with the interior of the hall. Integrated triangular south lights in the roof of the main hall provide day lighting from above together with high level side lighting windows.

education

A weather-protected link building between the main camous building and the library entrance, provides a gathering place for students outside of the confines of the secure main library. A light weight enclosing structure is mounted on to an existing face brick structure. The structural solution of supporting the roof over a column freespace, is based on a system of four external columns and two above roof steel trusses. An under slung roof is supported on external steel posts and an integrated glazing system. The cantilevered “umbrella” structure provides shading and weather protection.

education

The campus of American University of Dubai’s, Department of Visual Communications is situated adjacent to Sheikh Zayed Road. The design addresses the issue of communication and the university’s contribution to teach or educate the media’s command of the Arabic language. The faculty building incorporates offices, lecture theatres, laboratories and workshop with 3 levels forming an illuminated media wall,. The ground floor exhibition and major auditorium spaces link up with the 30 storey residential tower, accommodating students and faculty staff. The faculty building reflects the academic interface with the media and the tower expresses the global reach of the Arabic media.

education

An existing hotel within Umlazi CBD incorporating a mix of commercial facilities, was acquired by the University to provide self-catering student accommodation off-campus. Additional floors of double rooms and common rooms were added to the existing 3-storey structure. In terms of commercial viability, commercial outlets were restricted to the public interface.

education

The need to accommodate 1,000 students on campus, adjacent to the existing academic campus was an opportunity to investigate a mix of accommodation models, which address sustainability of students living together in groups of self catering units. This model of group dynamics is to ensure that self-management is inculcated in student “family “groups.