industrial

The building for an international truck manufacturer is sited adjacent to a national motor freeway. The nature of the operation including sales and servicing of vehicles. The conflicit of providing an attractive showroom, with the heavy mechanical nature as separate component parts, is resolved by masking the servicing component on the freeway side of the building as a bill board whilst accessible work bays are provided on the opposite side of the building. The plan is divided into single volume, 6m high work bays on the western portion of the building, whilst the eastern portion contains the showroom and a double level of offices and stores.

industrial

An original new car and truck workshop facilities for Mercedes Benz Pinetown, was developed to provide growth over the years. As part of the overall complex, additional expansion could not be achieved for the car facility and the new building was accomdated on an adjacent site. A tight metal skin aesthetic was maintained in the new building with the introduction of continious curved roof lights as part of the eaves detail. This detail was an update on the original model, providing a continuum of design detail.

industrial

At the introduction of cellular network telephones in South Africa, a regional switch centre was built on the site. Some years later due to staff growth, and the upgrading of the transmission rooms, these needs necessitated providing an additional floor of offices. The new offices are placed with the glazing line on the outside of the existing concrete low walll to the existing roof and column structure. The roof structure over sails the existing building, with the roof and glazing being supported off ground level extended steel columns.

industrial

The relocation to an existing factory building in Jacobs for a polyethylene bag manufacturer required the roof of the existing premises to be raised substantially. This provided the introduction of natural lighting and ventilation. An independent steel gantry, as part of the manufacturing process was required for access by workers to the machinery and the application of the raw material. The application of colour was an opportunity to celebrate the practical and utilitarian structure. The enlivening quality of colour improved the quality of the work environment. The project received the 1985 “Dulux Colour Award.

industrial

A workshop complex comprising drive-through work bays, high intensity workshop & service spaces, spare parts stores and administrative accommodation. A steel portal frame structure clad with roof sheeting incorporating a monitor roof light and curved eaves. Roller doors clad both sides of the work bays with precast GRC walling system and patent glazing encloses the internal accommodation spaces.

industrial

A workshop complex comprising drive-through work bays, high intensity workshop & service spaces, spare parts stores and administrative accommodation. A Concrete frame structure with steel roof trusses and roof sheeting to the workshop bays incorporates curved eaves.

industrial

This temporary air cargo terminal was erected prior to relocation of the international airport to La Mercy. The 5m x 5m structural steel frame provides for a deep profile fibre cement roof sheet, requiring no roof trusses or purlins. A fascia gutter provides an integral roofing system with free standing downpipes providing deep eaves overhangs on all sides of the building.

industrial

A two level solution provides the refinery staff with change room & ablution facilities. The ground floor accommodates the change & ablutions, with kitchen & dining facilities on the upper floor. The structure is a concrete frame to the lower section with a steel structure above. The roof is utilised as environmental conditioner by the use of wide curved eaves, shading the window openings on the north and the apex over the main volume incorporates a continuous ridge ventilator. Primary colours accentuate the various building elements both internally and externally, providing a contrasting and humanising element within a heavy industrial environment.

industrial

The building provides a large high volume, 2500sq.m column free box with offices and staff facilities located at one end. The external walling system consists of a light skin of precast GRC panels with integrated glazing elements, supported on a steel structure with continuous patent glazing on all perimeter walls. This is solar protected by a wide continuous external perimeter louvered sun control structure. The lightweight glass reinforced cement panel provides a unifying element to the divergent parts of the building providing long term flexibility for expansion and adaption.