RAK Admin Building

2004 - 2005

Ras Al Khaimah

United Arab Emirates

 

* as SVA(Durban)


The centralised offices for the government of Ras Al Khaimah provided an opportunity to create a powerful landmark, which incorporates the inherent culture of Islamic forms and geometry . The externally windowless, stone clad base building is divided into two symmetrically placed ground floor areas arranged around two triple volume internal courtyards on either end of the building. These offices relate to major public accessibility and are separated by the lift cores and lobby off the main entrance to the complex. Above the low-rise base building, a glass clad office block is situated. These floors similarly arranged around two internally shaded & naturally lit, six floor internal volume courtyards.

The design of the offices relies on upon environmental controls traditional in the region, which incorporate screens and thermal flue systems. The application of an external envelope, which consists of a traditional double glazed fa├žade with a further double glazed external screen set outside and away from the building envelope. This glazed screen encapsulates automated perforated metal, vertical louvres, which track the sun movements throughout the day and through all seasons of the year. These screens provide external shading on critical facades, with a resultant stack effect of dissipating accumulated heat on the building envelope.